2020-12-15

Så använder du din returpolicy som en del av marknadsföringen

Varför ska du bry dig om att lägga tid och ansträngningar på att skapa en bra returpolicy för din e-handel? Många e-handelsföretag ägnar tyvärr inte returpolicyn några tankar förrän webbplatsen är färdig och verksamheten har kommit igång – då kommer de lite panikartat på det, ”Aj tusan! Vi behöver en returpolicy!”

Faktum är att en bra returpolicy kan fungera som ett gratis marknadsföringsverktyg och locka potentiella kunder till din onlinebutik. Hur då, är förstås den naturliga följdfrågan? Minst två tredjedelar av onlinekunderna går igenom en butiks returpolicy innan de fattar ett köpbeslut. En kundcentrerad returpolicy kommer därför omgående göra din butik mer attraktiv i kundernas ögon.

Nedan går vi igenom hur en returpolicy både kan hjälpa och stjälpa ditt företag (detta gäller i synnerhet för nystartade företag). Här är några sätt att få din returpolicy att fungera som ett marknadsföringsverktyg.

 

1. Gör er policy synlig

Det här låter självklart, men du skulle bli förvånad om du visste hur många e-handlare som har sin returpolicy dold längst ner på sina sidor. 67% av nätshopparna går igenom e-handelns returpolicy innan de köper något – se åtminstone till att de enkelt kan hitta den.

 

Här är några tips:

👉 Visa din returpolicy tydligt på din webbplats och lyft fram den som väsentlig för din verksamhets värderingar och kundvård. Om dina villkor är schyssta, varför skulle du någonsin vilja dölja dem? På så vis kommer den att fungera som en marknadsföringsstrategi.

👉 Visa din returpolicy tydligt på din webbplats och lyft fram den som väsentlig för din verksamhets värderingar och kundvård. Om dina villkor är schyssta, varför skulle du någonsin vilja dölja dem? På så vis kommer den att fungera som en marknadsföringsstrategi.

👉 Länka returpolicysidan till alla dina konton i sociala medier.

👉 Länka returpolicyn till dina marknadsföringskampanjer via e-post.

 

Du bör som sagt ha din returpolicy tydligt tillgänglig. Till skillnad från en fysisk butik där personalen kan berätta om den direkt för kunden så är dynamiken i en onlinebutik helt annorlunda.

 

2. Automatisera

Automatisering är ett utmärkt verktyg för alla företag eftersom det gör att du slipper utföra trista rutinsysslor som istället kan automatiseras. Detta ger dig mer tid att fokusera på andra krävande områden i din verksamhet.

Ett effektivt sätt att automatisera är att lägga ut dina behov av returhantering på företag som bara fokuserar på den här tjänsten. Till exempel kan Reclaimit ta hand om returer från både kunder, leverantörer och återförsäljare. Med vår iframe-lösning kan dina kunder enkelt registrera sina returer, samtidigt som du får all relevant information i realtid. Det gör att du slipper kostsam kundhantering och besvär med fraktsedlar. Det hjälper dig också att skapa en bättre användarupplevelse och större möjligheter att öka den långsiktiga kundlojaliteten.

 

Här är fler sätt att automatisera din returpolicy:

 

👉 Gör det möjligt för kunder att spåra statusen för deras beställningar.

👉 Gör det möjligt att begära återbetalning utan att kontakta kundtjänst.

👉 Uppdatera kunden med e-post under hela returprocessen, inklusive när du tar emot varorna, gör en återbetalning eller ersätter produkten med en ny.

 

Genom att följa dessa steg kommer du inte bara att spara tid åt ditt företag – vilket gäller i extra hög grad om du har stora beställningar – utan du kommer också att effektivisera dina processer och stärka dina kundrelationer. Det må vara en sliten klyscha, men det är fortfarande ett solklart faktum att tid är pengar.

 

Tips: Marknadsför en liknande eller ny och uppdaterad produkt i dina automatiska e-postmeddelanden tillsammans med en rabattkod. När kunden returnerar den första produkten de köpte har de möjlighet att ersätta den med den andra du har erbjudit. 

 

3. Gör din policysida enkel och tydlig

 

Din returpolicysida ska vara lättförståelig och tydlig med vad som gäller. Cirka 70% av respondenter i vår undersökning uppger att de sannolikt kommer att handla igen i en e-handelsbutik som har en smidig och enkel returprocess. Simons retursida är ett bra exempel på en returpolicy som är väl utformad och har kunden i åtanke.


Det vi verkligen gillar med deras returpolicy:

 

👉 Varumärket ger kunden ett tryggt intryck av att deras returpolicy är en del av varumärkets DNA och att det alltid kommer att vara det.

👉 Erbjuder alternativet att returnera artikeln i butiken och göra ett nytt köp samma dag

👉 Erbjuder alternativet att välja mellan byte och återbetalning

👉 Kunden behöver inte registrera sig på webbplatsen för att göra en retur

 

I ärlighetens namn är deras returpolicy så bra att den på egen hand gör att du vill göra affärer med företaget. Den har sannerligen en frihetskänsla över sig.

Slutligen bör du undvika för mycket torr juridik i din returpolicy. En potentiell kunds första reaktion ska inte vara att de känner att de aldrig kommer orka läsa igenom allt.

Extratips: Glöm inte bort att arbeta med sidans estetik också. Lägg till lite färg och bilder för att göra den mer tilltalande.

 

Slutligen

Vår Reclaimit-undersökning visar att onlineforum spelar en viktig roll i konsumentens uppfattning av olika e-handelsbutiker. Forum stod för majoriteten (63%) av det totala omnämnandet om returer. Det betyder att kunder diskuterar kring returprocessen som din butik erbjuder och detta innefattar så klart returpolicyn. Tänk över vad du kan göra för att din returpolicy ska fungera för dig och marknadsföra ditt varumärke.

 

Se till att din returpolicy är enkel, vänlig och synlig och alltid syftar till att behålla kundernas förtroende. En kund som har en personlig kontakt med din butik vid returen är mer benägen att blir en långvarig kund och rekommendera dig för andra.

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå